top of page
351813617_644011630558111_514808937184558252_n.jpg

Saltilpassing

En helhetlig tilnærming til sal, hest og rytter

Vår vision er å være med på å sette en ny standard for tilpassing av sal til hest og rytter.
 

Saltilpassing er et komplekst fagfelt og en godt tilpasset sal er en absolutt forutsettning for oppbyggende ridning. Vi tror at et tverrfaglig sammarbeid med en dypere analyse av ekvipasjen er nødvendig for å tilby våre kunder langsiktige løsninger.

Hvordan foregår første salkonsultasjon?

Statisk og dynamisk gjennomgang av hesten

Kartlegging av rytters behov

Prøveridning

Veiledning og evt justering av egen sal

Gjennomgang av hesten

Vi kartlegger hesten både stillestående og i bevegelse.
Det er viktig å se på hesten uten sal og rytter for å få et klart bilde av hvor eventuelle ubalanser stammer fra under ridningen.

Vi kjenner over hestens overlinje, ser på holdning, eksteriør, muskulatur og hold.

 

Hvordan hesten kompenserer kan gi oss mye informasjon om hva slags utfordringer man kan oppleve i ridningen.

Alle hester har skjevheter i kroppen, akkurat som oss. Det vi forsøker å finne ut av under konsultasjonen er i hvilken grad hestens skjevheter påvirker sal og rytter.

Salens tilpassing til rytteren

Et ukjent og undervurdert tema i Norge.

Tradisjonelt har saltilpassing til rytter oftest gått ut på å måle lengden på lårbenet, hvor stor plass man trenger til baken, noen få har også sett på om man er mann eller kvinne. Dessverre er det svært mange som faller utenfor standarden og det er ikke uvanlig for oss å møte ryttere som aldri har opplevd å sitte i en sal som passer. Mange har smerter eller strever med å finne balanse i salen på tross av stor egen innsats.

Har man aldri fått oppleve å sitte rett har man heller ingen referanse og tror kanskje at det er slik det skal være. ​

 

Hvordan salen passer til rytteren har ikke bare mye å si for egen komfort og helse. Det har også enormt mye å si for hestens balanse og holdbarhet!

 

Det er store individuelle forskjeller blant rytteres bekkenform og hofteledd, som gir oss helt ulike behov i en sal. ​

Bekkenavtrykk og symmetritestene vi tar gir informasjon om hva slags utforming av sete, samt lårbensstøtte rytteren trenger.

Ofte kan vi gjøre justeringer med salen man alt har, med helt enkle verktøy. (Justeringer med utstyr er ink i tjenesten.) Noen ganger vil det være vanskelig å oppnå et godt nok resultat med den salen man har og vi vil anbefale å se på andre alternativer. ​ ​ ​

17968651541557426.webp

Prøveridning

Vi vil gjerne se deg ri hesten under konsultasjonen. Mye kan endre seg når rytteren setter seg opp, selv om salen ser fin ut på gangen.

Er man flere som rir samme hest er det flott om de også blir med.

Noen ganger har ikke salen man har fra før et godt nok utgangspunkt for at det er hensiktsmessig å ri i den under besøket. Om salen man har fra før ikke kan justeres så den passer, eller man ønsker å bytte sal er det anledning til å prøve våre brukte og nye saler.

Om du ønsker å prøve Ergox2 eller WOW oppfordrer vi til å invitere din faste instruktør slik at vi kan snakke sammen om hvordan disse konseptene fungerer.

For Ergox2 tilpassinger tar vi spesifikke mål både før og etter prøveridning. Hesten er svært dynamisk og vi ønsker å se at hesten klarer å pushe opp gjennom sin brystslynge med en sal som plasserer rytter i rett posisjon og gir hesten plass til å komme opp.

Justeringer og full omstopping

Vi utfører full omstoppning og justeringer av saler uavhengig av merker.

Det benyttes kun norsk kvalitetsull.
Ved en omstopping utføres også en kontroll på bommen.

Vi tilbyr også bytter av gjordstropper, utfører mindre reparasjoner og skifter bomjern.

Silje er utdannet salmaker og har arbeidet fullt med sal og lærarbeid siden 2012 .

Stine er sertifisert Master Saddle Fitting Consultant med tilleggskurs i stoppning og enkelt lærarbeid.

Vi har verksted på Nykirke i Vestfold og kan også gjøre justeringer fra vårt mobile verksted.

927edc_435227bc70254d8faa7e41f99ba9a74d~mv2.webp
 • Tilpasser dere alle type saler?
  Vi jobber med et bredt utvalg saler av ulike merker og modeller. Hovedsakelig tilpasser vi sprang, dressur og allroundsaler. Uavhengig av merket og pris må salen ha et design som fungerer for hest og rytters anatomi og biomekanikk.
 • Selger dere brukte saler?
  Vi har alltid inne et lite utvalg brukte saler for salg eller formidling.
 • Hvilke områder kjører dere?
  Vi kjører ukentlig i Vestfold, Telemark og Buskerud. Jevnlige ruter i resterende deler av Øst- og Sørlandet, Stockholm og Aarhus. Utenfor ditt område? Vi setter opp nye turer på forespørsel.
 • Gir dere veiledning om kjøp av bruktsal?
  Ja. Vi har en god oversikt over ulike merker og modellers konstruksjon, svakheter og passform. Etter konsultasjonen kan vi gi råd rundt hva du kan se etter om du ønsker å kjøpe bruktsal. Det er likevel viktig å være klar over at det alltid er en risiko å handle brukt på egenhånd.
bottom of page